Granollers, ciutat d’esdeveniments i fires

Granollers, ciutat d’esdeveniments i fires

Granollers acull diverses jornades, fires i esdeveniments que la converteixen en una de les ciutats punteres de Catalunya. La ciutat caudeix d’una situació privilegiada al centre de la comarca del Vallès Oriental, disposa d’edificis singulars vinculats a la indústria tèxtil i d’una oferta comercial especialment atractiva. Entre d’altres esdeveniments importants, Granollers acull una Mitja Marató, està a 5 km del Circuit de Catalunya on es celebra el Campionat del Món de Motociclisme, la Granollers Cup, que és un torneig internacional d’handbol base, la Marxa Matagalls-Granollers, el Trofeu Internacional de Balls de Saló I el Cros Ciutat de Granollers.

Alhora, Granollers també destaca per les diferents fires que hi tenen lloc, com la Fira de l’Ascensió, que s’ofereix com el gran aparador del Vallès Oriental per a totes aquelles empreses de productes o serveis que volen impulsar el seu negoci. L’any passat, 180 expositors i 65.000 visitants van confiar en aquest esdeveniment, on hi van poder trobar sectors com el motor, el turisme, l’agricultura, la ramaderia i la indústria, secundats per una programació d’oci, amb la gastronomia com a principals actors.

En segon lloc és destacable la seva Festa Major, que comença l’últim dijous del mes d’agost i se celebra al llarg d’una setmana. Actualment, a la festa major de Granollers es fan diverses activitats de tot tipus: culturals, lúdiques, gastronòmiques, competitives i anecdòtiques perquè tots, grans i petits, gaudeixin d’una setmana plena d’aventures.

També és rellevant la Fira de nuvis, més coneguda com a Bodamarket, que se celebra del 13 al 14 de febrer. Cada any rep més de 2.000 visites, persones que cerquen personalitzar el seu casament i que troben un bon ventall d’expositors vinculats a aquests tipus de celebració: vestits, flors, fotografia i vídeo, viatges, restauració, estètica, regals…

Un altre esdeveniment notablement rellevant per la ciutat és el Mercat audiovisual de Catalunya, que té lloc durant el mes de juny. L’Audiovisual MAC és un punt de trobada, intercanvi i reflexió dels professionals del sector de l’audiovisual a Catalunya, que se celebra durant el mes de maig a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. La programació sempre inclou jornades de formació amb experts sobre les últimes tendències en l’àmbit de la comunicació i l’audiovisual, així com sessions especialitzades amb representants de models de referència del sector. A més, el Mercat Audiovisual de Catalunya té continuïtat durant tot l’any mitjançant l’Observatori MAC, una plataforma de recursos al servei del sector audiovisual i digital.

D’altra banda, el segon dissabte de cada mes es celebra una petita fira d’artesans que es posen al carrer d’Anselm Clavé, prop del Museu de Granollers, de març a desembre. En aquesta fira s’hi poden trobar, principalment, complements de la persona, bijuteria, objectes de regal i decoració dissenyats i fets pels mateixos artesans presents a la fira.

També de forma periòdica, en aquest cas el primer i el tercer divendres de cada mes, té lloc una petita fira amb molta varietat de productes artesans locals o d’importació, a bon preu. Es celebra a la plaça de la Porxada, i s’hi ven bijuteria en plata i pedres, artesania en fang o fusta, complements de roba, bonsais, cistelleria, peces de vestir de la Índia o el Perú, herbes aromàtiques, encens, cosmètica d’aloe vera, etc.

Setmanalment, es celebra el Mercat del dijous, un mercat ambulant del que es té constància escrita ja des de l’any 1040. La seva consolidació té molt a veure amb la bona situació geogràfica de la vila. El mercat del dijous d’avui reuneix més de 400 parades en 2,5 quilòmetres, en els carrers i places més cèntrics. És el mercat de referència del Vallès Oriental. La roba és el producte més representat, seguit de l’alimentació, els complements personals, i el parament de la llar.

Un altre mercat important és el del vi i formatge. La plaça Lluís Perpinyà és l’escenari d’un mercat dedicat al vi i al formatge que aplega parades de vins de diferents denominacions d’origen catalanes, a més de comptar amb la presència d’alguna bodega de la península. També hi participen els productors d’alguns dels millors formatges d’elaboració artesana. Es celebren dues edicions, generalment al març i al novembre.

En el mateix sector de l’alimentació i la gastronomia, dos cops a l’any es celebra a la plaça de la Porxada una fira agroalimentaria amb el nom de “Gastronomia Urbana”, que ofereix una àmplia varietat de productes elaborats de manera artesana.

A finals de març, Granollers viu una Open night, en què les botigues, els restaurants i els hotels organitzen un esdeveniment festiu i de promoció comercial de la ciutat que permet gaudir d’ofertes i descomptes de manera combinada en centenars d’establiments a partir de les 20 h.

La ciutat també acull el mes d’abril la Llotja del vehicle clàssic, en què els amants dels vehicles i les motos clàssiques es donen cita al Parc Firal de Granollers. En aquest espai s’apleguen uns 80 expositors on es compren i venen motos i cotxes clàssics, així com recanvis i accessoris de vehicles descatalogats.

És altament impactant la Fira de Nadal, des del dissabte abans del pont de la Puríssima (6 i 8 de desembre) fins el 24 de desembre. S’hi poden trobar plantes, arbres i flors de Nadal a la plaça de l’Església i ornaments, llums, pessebres i figures de pessebre a la plaça de la Porxada durant les mateixes dates.